AMSTERDAM - Gesterkt door het succes van China's tweede bemande ruimtereis heeft de Chinese ruimtevaartdienst maandag haar verdere ambities wereldkundig gemaakt. China hoopt in 2007 een eerste ruimtewandeling te maken en overweegt ook vrouwen te selecteren als kandidaat-astronaut.

De tweede bemande ruimtereis werd zondagavond succesvol afgerond. Na een ruimtereis van vijf dagen keerde de Chinese Shenzhou 6 capsule met daarin twee astronauten veilig op aarde terug. De twee astronauten, Fei Junlong en Nie Haisheng, landden om 04.32 uur lokale tijd in het noorden van China, meldde het staatspersbureau Xinhua.

Dat China als derde land na Rusland en de Verenigde Staten mensen de ruimte in heeft gebracht vervult de Chinezen met grote trots. Astronaut Nie bedankte het publiek zondagavond voor de getoonde belangstelling. "Wij zijn dankbaar voor de grote liefde en zorg van alle Chinese mensen (en) de landgenoten in Hongkong, Macao en Taiwan", zei Nie. Fei zei dat hij en Nie zich goed voelden en dat hun werk in de ruimte soepel was verlopen.

Wu Bangguo, voorzitter van het Nationale Volkscongres en feitelijk de tweede man in de Chinese top, noemde de succesvolle ruimtereis een opsteker voor de Communistische Partij. "Dit zal de internationale status en nationale kracht van het land verder versterken en helpen het volk als één man achter de Communistische Partij te krijgen en harder doen werken voor de toekomst van ons land", aldus Wu.