AMSTERDAM - Na een vijf dagen durende ruimtereis is zondagavond laat, Nederlandse tijd, de Chinese Shenzhou 6 capsule met daarin twee astronauten veilig op aarde teruggekeerd. Het was de tweede keer dat de Chinezen een bemande vlucht in de ruimte maakten. De twee astronauten, Fei Junlong en Nie Haisheng, landden om 04.32 uur lokale tijd in het noorden van China, aldus staatspersbureau Xinhua.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De krant Nieuws van Beijing zei dat Nie en Fei na de landing een medisch onderzoek van veertig minuten zullen ondergaan "Na meerdere dagen in de ruimte kunnen de astronauten er wat pips en grauw uitzien, daarom zal de medische staf make-up gebruiken om hen er blozend uit te laten zien", zei de krant.

Dat China als derde land na Rusland en de Verenigde Staten mensen de ruimte in heeft gebracht vervult de Chinezen met grote trots. Astronaut Nie bedankte het publiek zondagavond alvorens naar de aarde terug te keren voor de getoonde belangstelling. "Wij zijn dankbaar voor de grote liefde en zorg van alle Chinese mensen (en) de landgenoten in Hongkong, Macao en Taiwan", zei Nie zondag via een satellietverbinding.

Fei zei dat hij en Nie zich goed voelden en dat hun werk in de ruimte soepel verliep.