AMSTERDAM - De slogan "je bent wat je eet" blijkt erg waar. Onze gemoedstoestand wordt weerspiegeld in wat we eten. Ook verandert voedsel soms gevoelens die mensen eigenlijk niet willen hebben. Dat blijkt uit recent onderzoek van Amerikaanse psychologen, zo schrijft The Sunday Times.

De psychologen onderzochten de eetgewoonten van 500 mensen en letten daarbij vooral op het verband tussen wat de proefpersonen aten en hun gemoedstoestand. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die boos zijn het meeste behoefte hebben aan stevige kost zoals vlees. Mensen die met depressieve gevoelens worstelen kiezen graag voor stimulerende waren, zoetigheden en caffeïne bijvoorbeeld.

Uit het onderzoek bleek ook dat seksueel gefrustreerde mensen zich graag te buiten gaan aan eten dat rijk is aan koolhydraten, zoals brood of koek, dat de maag snel vult en een bevredigd gevoel geeft. Mensen die hun bord vaak helemaal volscheppen zijn vaak jaloers van aard en hebben deze gewoonte overgehouden aan angsten in hun jeugd om 'tekort te komen'.

Persoonlijkheid

Volgens de psychologen zegt onze maaltijdkeuze ook veel over onze persoonlijkheid. Zo storten mensen met een open en levenslustig karakter zich vaak met enthousiasme op hun eten.

De resultaten van het onderzoek zullen ook gebruikt worden om meer te weten te komen over eetverslavingen.