AMSTERDAM - Door gebruik te maken van een CT scan kan 70% van de longkankers in een vroeg en goed behandelbaar stadium ontdekt worden. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek uitgevoerd door (Universitair) Medische Centra in Utrecht, Groningen, Leuven, Haarlem en Rotterdam.

Met een nieuwe techniek, de spiraal CT (Computer-Tomografie), kan longkanker in een vroeg stadium worden opgespoord. Het is echter onbekend bij hoeveel mensen longkanker in een vroeg stadium kan worden opgespoord en of mensen bij wie longkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord ook minder kans hebben om aan longkanker te overlijden. Met de NELSON-studie (Nederlands Leuvens Longkanker Screenings Onderzoek) willen wetenschappers deze twee vragen nagaan.

Longkanker is de meest voorkomende doodsoorzaak als gevolg van kanker in Nederland. Jaarlijks overlijden 6.500 mannen en 2.300 vrouwen aan deze ziekte. Vooral rokers en ex-rokers lopen risico om longkanker te krijgen.

Longkanker is een kwaadaardig gezwel van de longen. Zo’n gezwel ontstaat wanneer er cellen in de long ongeremd gaan delen. Deze cellen vormen tumorweefsel. Zoals bij veel andere vormen van kanker is longkanker in een vroege fase op te sporen nog voordat er klachten of symptomen zijn. Als de ziekte dan operatief kan worden behandeld is de kans op uitzaaiingen kleiner, en de kans op genezing mogelijk groter.