LONDEN - Wetenschappers hebben bij een Vietnamees meisje een variant van het gevreesde H5N1-vogelgriepvirus geconstateerd die resistent is tegen het antivirale middel Tamiflu. Dat is het medicijn dat landen wereldwijd op grote schaal hebben ingeslagen om een mogelijke grieppandemie te bestrijden. Dat berichtte het Britse tijdschrift Nature vrijdag.

De wetenschappers, virologen van de universiteiten van Tokio in Japan en Wisconsin in de Verenigde Staten, publiceren hun bevindingen eind volgende week in Nature. Het gerenommeerde vakblad heeft echter besloten het artikel eerder vrij te geven voor publicatie, gezien het belang van de ontdekking en de onrust die momenteel heerst rond vogelgriep.

Volgens de wetenschappers is het meisje hersteld, maar toont de vondst aan dat Tamiflu (oseltamivir) wellicht niet toereikend is om een wereldwijde uitbraak van H5N1 bij mensen te bestrijden. Het virus bleek nog wel vatbaar voor het antivirale medicijn zanamivir, dat wordt verkocht onder de merknaam Relenza.

Het Vietnamese meisje kreeg in februari uit voorzorg een kleine dosis Tamiflu, omdat zij voor haar zieke broer zorgde. Ondanks het gebruik van het antivirale medicijn werd ook zij ziek, terwijl zij voor zover bekend geen direct contact had gehad met besmette vogels.

'Geen reden tot paniek'

Hoewel de omstandigheden erop wijzen dat het 14-jarige meisje de ziekte niet heeft opgelopen door direct contact met geïnfecteerde vogels, maar via haar broer, is er volgens de onderzoekers geen reden tot paniek. Hoe besmettelijk de resistente mutant van het H5N1-virus precies is, moet nog worden onderzocht, benadrukken zij.

'Tamiflu niet onbruikbaar'

Volgens de Amerikaanse viroloog Frederick Hayden van de universiteit van Virginia betekent deze ontwikkeling zeker niet dat Tamiflu onbruikbaar is. Van het gewone griepvirus is ook bekend dat het resistent kan worden tegen Tamiflu, maar die mutatie gaat ten koste van het vermogen van het virus om nieuwe infecties te veroorzaken, verklaarde hij vrijdag tegen New Scientist.

Het H5N1-virus heeft de afgelopen jaren tientallen menselijke slachtoffers gemaakt in Zuidoost-Azië. Vorige week dook de gevreesde vogelgriepvariant op bij pluimvee in Turkije. Mensen kunnen elkaar voor zover bekend niet besmetten, maar de kans bestaat dat een mutant van het virus ontstaat waarbij dat wel mogelijk is. In dat geval dreigt een pandemie die miljoenen mensenlevens kan eisen.

Roemenië

Bij twee vogels uit het Roemeense dorp Maliuc hebben autoriteiten nieuwe gevallen van vogelgriep geconstateerd. Het is nog onduidelijk of het om de dodelijke virusvariant H5N1 gaat, zo maakte het ministerie van Landbouw vrijdag bekend. Het dorp Maliuc ligt niet ver van de eerste besmettingshaard. Het virus is volgens het departement zeer waarschijnlijk identitiek aan dat in de monsters uit het dorp Ceamurlia de Jos.

Zaterdag moet er meer duidelijkheid zijn over welk virus er precies rondwaart in Roemenië. De monsters uit Ceamurlia, die vrijdag pas naar een onderzoekscentrum werden gezonden, worden onderzocht in een laboratorium in het Engelse Weybridge. Functionarissen van de Europese Unie behandelen vooralsnog uit voorzorg de besmettingsgevallen in het eerste dorp alsof het om het H5N1-virus gaat.

Maliuc is inmiddels van de buitenwereld afgesloten. Al het pluimvee zal worden geruimd, maakte het ministerie van Landbouw bekend.