De Nobelprijs voor Scheikunde is woensdag toegekend aan Emmanuelle Charpentier en Jennifer A. Doudna. Het tweetal krijgt de prestigieuze prijs voor de ontwikkeling van 'genetische schaartjes' die DNA kunnen aanpassen.

Charpentier en Doudna hebben een techniek ontwikkeld met de naam CRISPR-Cas9. Hiermee kan een eiwit worden geprogrammeerd tot een soort 'schaartje'.

Dit schaartje kan heel nauwkeurig specifieke stukjes DNA knippen, waarmee bijvoorbeeld foutjes uit DNA kunnen worden 'weggeknipt'. Wetenschappers kijken met de techniek onder meer of ze genetische aandoeningen uit DNA kunnen wegknippen.

"Deze technologie heeft een revolutionaire impact op de levenswetenschappen, draagt ​​bij aan nieuwe kankertherapieën en kan de droom om erfelijke ziekten te genezen waarmaken", aldus het Nobelcomité.

De Nobelprijs voor Scheikunde ging vorig jaar naar de ontwikkelaars van lithium-ionbatterijen. Deze batterijen worden in onder meer mobiele telefoons, laptops en elektrische voertuigen gebruikt.

De komende dagen worden nog de Nobelprijzen voor de Literatuur, Vrede en Economie toegekend. De prijzen worden traditiegetrouw in december uitgereikt. De festiviteiten zijn dit jaar vanwege de coronapandemie versoberd en vinden deels op afstand plaats.