UTRECHT - Muggen hebben het dit najaar naar hun zin in Nederland. Door het warme weer en de weinige wespen kunnen de insecten ongestoord hun gang gaan. Door de warmte komen er erg veel larven uit, verklaart biologe M. van Damme van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) donderdag de vele muggen.

Ook de afwezigheid van wespen doet muggen goed. Wespen eten veel muggen en larven, maar door de strenge vorst en sneeuwval in maart hebben veel van deze insecten het loodje gelegd.

Het KNNV heeft niet onderzocht of er sprake is van een echte muggenplaag, maar stelt dat er zeker meer muggen dan normaal aanwezig zijn.

Volgens P. Verdonschot van instituut Alterra van de Wageningen Universiteit is er momenteel sprake van een forse toename van het aantal muggen. Hij betwijfelt of dat te maken heeft met het lage aantal wespen. "Als gevolg van de natte zomer zijn er nog relatief veel ondiepe poeltjes en wateren, waarin de larven goed gedijen", verklaarde de onderzoeker.

De muggen houden zich bovendien vaak op in de buurt van huizen, omdat ze op zoek gaan naar een overwinterplek. Volgens het KNNV is het na de eerste echt koude nachten waarschijnlijk gedaan met de overlast. "Maar op een warme, zonnige winterdag kunnen ze zomaar weer tevoorschijn komen", aldus biologe Van Dammen.