Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Neerstortende 'meteoriet' blijkt NASA-satelliet uit 1964

Afgelopen weekend nam een Amerikaanse sterrenwacht een klein object waar dat op de aarde af scheerde. Eerst werd gedacht dat het hier ging om een meteoriet, maar nader onderzoek liet zien dat het om een niet meer werkende NASA-satelliet uit 1964 ging.
Door NU.nl

OGO-1 was de eerste uit een reeks van zes missies en is nu de laatste van de OGO-familie om terug op aarde te komen. OGO-2 tot en met OGO-6 kwamen jaren geleden op verschillende plekken op aarde terug.

De satelliet werd in eerste instantie waargenomen door de Catalina Sky Survey in de Amerikaanse staat Arizona. Zij meldden de observatie bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die het object onder de loep nam en metingen vergeleek met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Op basis van deze metingen kon de baan van het object worden bepaald en dus waar en wanneer het de atmosfeer binnen zou komen.

Zaterdag kwam het object de atmosfeer in tussen Tahiti en de Cookeilanden, iets verder oostelijk dan eerst berekend. De 'terugkomst' gebeurde om 22.44 uur Nederlandse tijd, 25 minuten eerder dan voorspeld.

OGO-1 is laatste van reeks om weer thuis te komen

De satelliet werd ontworpen om het magneetveld van de aarde te onderzoeken. De OGO-1 werd in september 1964 gelanceerd en heeft toen vijf jaar lang gefunctioneerd.

Na die vijf jaar stuurde het apparaat geen gegevens meer naar de aarde en werd het in stand-bymodus gezet. In 1971 werd de hele missie beëindigd en bleef de satelliet als ruimteafval om de aarde draaien.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartWetenschapAstronomie

Aanbevolen artikelen