De Crew Dragon, de eerste commerciële astronautencapsule, is zondagmiddag 16.16 uur (Nederlandse tijd) na een vlucht van negentien uur aangekomen bij het internationaal ruimtestation (ISS). De Dragon, een capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX, is het eerste Amerikaanse astronautenvoertuig sinds 2011.

Astronauten Bob Behnken en Doug Hurley vertrokken zaterdag om 21.22 uur (Nederlandse tijd) vanuit de Amerikaanse staat Florida naar het internationaal ruimtestation. Zij zijn de eerste astronauten die in een commercieel voertuig naar het ISS zijn gegaan. Ook zijn Behnken en Hurley de eerste astronauten die vanaf Amerikaanse grond vertrekken sinds de laatste spaceshuttlemissie in 2011.

De astronauten zullen de capsule voorlopig nog niet verlaten. Ze moeten eerst het protocol afwerken voordat ze aan boord van het ISS mogen. De luchtdruk in capsule is een stuk lager dan in het ISS en die moet eerst gelijk getrokken worden. Daarna kunnen Behnken en Hurley hun ruimtepakken uitdoen en de overstap maken naar het ruimtestation.

Astronauten SpaceX-vlucht arriveren in ISS
108
Astronauten SpaceX-vlucht arriveren in ISS

Na de lancering moest het voertuig in een soort spiraal vanaf de aarde steeds dieper de ruimte in. Op een hoogte van 400 kilometer kon de Dragon het ISS benaderen, om vervolgens aan te meren. Het aanmeren ging volledig autonoom. Crew Dragon vliegt op de automatische piloot totdat er iets dusdanig fout gaat dat de astronauten zelf moeten 'sturen'.

De capsule zal nu 30 tot 119 dagen aan het station blijven hangen. De duur van het verblijf hangt af van de taken die astronauten moeten uitvoeren. Na 119 dagen bestaat de kans dat de zonnepanelen van de capsule beginnen af te takelen.

SpaceX lanceert eerste bemande commerciële vlucht naar ISS
80
SpaceX lanceert eerste bemande commerciële vlucht naar ISS