Slecht weer kan zaterdagavond opnieuw roet in het eten gooien bij de geplande lancering van de Crew Dragon-capsule van ruimtevaartbedrijf SpaceX. Volgens meteorologen is er 50 procent kans op ongunstig en stormachtig weer.

De lancering zal niet in Nederland te zien zijn. Als alles volgens plan verloopt, vertrekken astronauten Bob Behnken en Doug Hurley om 21.22 uur (Nederlandse tijd), maar dan is het nog licht. Daardoor is het stipje aan de horizon nagenoeg onmogelijk te spotten. "Daarnaast zullen er middelgrote wolken aanwezig zijn", aldus meteorologen van Weerplaza.

Het ruimtevaartbedrijf van ondernemer Elon Musk heeft groen licht gekregen van NASA om voor het eerst in ruim negen jaar astronauten vanaf Amerikaans grondgebied naar het internationale ruimtestation ISS te sturen.

Een eerste poging daartoe op woensdag werd uitgesteld, eveneens door voorspelde stormen. De astronauten hadden al plaatsgenomen in de capsule en diverse fases van de lancering waren doorlopen, maar het weer klaarde niet snel genoeg op.

Vlucht SpaceX op laatste moment verplaatst: zo reageren astronauten
74
Vlucht SpaceX op laatste moment verplaatst: zo reageren astronauten

Bij mislukking volgt zondag derde poging

Mocht het zaterdagavond opnieuw niet lukken, dan waagt SpaceX zondagmiddag om 15.00 uur (lokale tijd) een derde poging. De weersvoorspellingen dan zijn iets beter, meteorologen schatten dan dat er 40 procent kans is op slecht weer.

Voor SpaceX staat er veel op het spel. Het bedrijf ontwikkelt in opdracht van de Amerikaanse regering een eigen ruimteprogramma en de lancering geldt als een eerste echte test voor het bedrijf.

Mocht de lancering succesvol verlopen, dan wil NASA later dit jaar nog eens vier astronauten naar ISS sturen. Als de demonstratie van SpaceX mislukt, dan moet de VS mogelijk weer terugvallen op het Russische ruimteprogramma.