NOORDWIJK - De Europese satelliet Cryosat die onderzoek moest gaat doen naar klimaatverandering aan de polen is verloren. De ruimtesonde werd zaterdag vanuit Rusland door Russische raketten de lucht in geschoten, maar de lancering mislukte. Dat heeft een woordvoerder van de ESA in Noordwijk zaterdagavond bevestigd.

Volgens de zegsman is de satelliet neergestort door problemen met de raket. De ruimtesonde kwam in zee terecht, waarschijnlijk in de buurt van de Noordpool. De ESA is "zeer teleurgesteld" over het falen van de missie. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies mis is gegaan. Over de toekomst van het Cryosat-project is volgens de ESA-woordvoerder nu nog niets te zeggen.

Smeltende ijskappen

De satelliet moest volgens de plannen drie jaar lang met een radar de veranderingen aan de ijskappen in kaart brengen. ESA hoopte dat het 136 miljoen kostende apparaat zou laten zien of en zo ja in welke mate de klimaatveranderingen leiden tot smeltende ijskappen. Wetenschappers rekenden erop dat de sonde uiteindelijk zou weergeven hoe snel de witte kappen aan de uiteinden van de aarde smelten.

Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde. De ruim 700 kilo zware Cryosat had voor het onderzoek onder meer een radar.

Noordpool ijsvrij

De ijskap in het noordpoolgebied is de afgelopen honderd jaar niet zo klein geweest. De afname is vooral de laatste vier jaar snel gegaan, maakten Amerikaanse wetenschappers vorige maand bekend. Zij vrezen dat de Noordpool aan het eind van deze eeuw in de zomer ijsvrij zou kunnen zijn.

De nieuwe ijssatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA had drie jaar lang om de polen cirkelen. De meeste bestaande satellieten hebben een afwijkende baan, waardoor ze eenderde van de Noordelijke IJszee missen. In Nederland is de Technische Universiteit Delft betrokken bij het project.