Woensdag 25 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Langoesten maken geluid onder water dat tot 3 kilometer ver te horen is

Langoesten maken een geluid met hun antennes dat onder water tot 3 kilometer ver te horen is. Dat concluderen marinebiologen na onderzoek op 24 van de schaaldieren langs de Franse kust. Met de ontdekking hopen de onderzoekers de nog schaarse langoest tegen uitsterving te beschermen.
Door NU.nl

De kreeftachtigen schuren hun antennes langs elkaar en produceren daarmee een scherp geluid, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad Scientific Reports.

Onderzoekers maakten met acht onderwatermicrofoons 1.560 opnames van het gerasp. De apparaten stonden op afstanden van 0,5 tot 100 meter van de schaaldieren vandaan. Op basis van deze observaties denken de biologen dat de grootste langoesten, die tot 40 centimeter lang kunnen worden, tot 3 kilometer ver te horen zijn.

Het is niet geheel duidelijk waarom de langoesten geluid maken, mogelijk om onderling te communiceren of om roofdieren af te schrikken.

Langoesten komen niet veel meer voor in Europese wateren door tientallen jaren van overbevissing. Om de dieren te beschermen zonder hun leefomgeving aan te tasten zijn daarom speciale middelen nodig. Mogelijk kan het gerasp hierbij helpen om de kreeftachtigen op afstand te observeren.

Aanbevolen artikelen