De Tyrannosaurus Rex staat bekend om zijn gigantische formaat, met enorme achterpoten en kleine voorpootjes. Lang werd gedacht dat hij zijn grote achterstel kon gebruiken om hard te sprinten voor korte periodes tijdens het jagen, maar volgens onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Maryland gebruikte de T. rex zijn grote poten juist om voor langere tijd te kunnen zoeken naar prooi.

Voor kleine en middelgrote dinosaurussen geldt: langere poten betekent snel kunnen sprinten. De snelheid van grote dino's, zoals de Tyrannosaurus, wordt echter beperkt door zijn formaat.

De lange poten zorgen ervoor dat deze grote oerreptielen meer efficiënt konden bewegen, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE.

Amerikaanse en Canadese onderzoekers bekeken de lichaamsverhoudingen van ruim zeventig dinosaurussoorten die op twee poten liepen. Met die verhoudingen konden ze inschatten hoeveel energie de dino's nodig hadden om vooruit te komen.

Hieruit bleek dat de grotere dino's met grote poten minder energie nodig hadden om rond te bewegen. Dit is handig voor bijvoorbeeld de Tyrannosaurus, omdat deze lange tijd aan het rondbanjeren was op zoek naar mogelijke prooi.