LONDEN - Waarschijnlijk al binnen een jaar komt er een vaccin beschikbaar tegen baarmoederhalskanker. Dat berichtten Britse media vrijdag. Het gaat om het middel Gardasil van de ondernemingen Sanofi Pasteur en Merck & Co. Uit proeven is gebleken dat het vaccin "100 procent effectief" is.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Wetenschappers hebben voorgesteld het vaccin standaard te geven aan kinderen tussen negen en dertien jaar voordat zij seksueel actief worden. Het middel is getest op 12.176 vrouwen tussen de zestien en 23 jaar uit dertien landen. Het vaccin is gericht tegen twee types HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De twee types spelen in 70 procent van de gevallen een rol bij het ontstaan van de tumoren.

De twee betrokken farmaceutische bedrijven willen eerst in de Verenigde Staten en dan in Europese de vaccins laten registreren. Ze hebben concurrentie van GlaxoSmithKline, die een eigen vaccin onder de merknaam Cervarix aan het ontwikkelen is. De resultaten van testen met dat laatste middel zijn volgens The Daily Telegraph nog niet bekendgemaakt.