De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat de namen van 10,9 miljoen mensen van over de hele wereld naar Mars sturen. De namen zijn verzameld tijdens een speciale actie van de organisatie en staan op drie chips die aan de Marsrover Perseverance zijn bevestigd. De namen van onder anderen 52.347 Nederlanders gaan mee naar de rode planeet.

In maart 2019 gaf NASA mensen de mogelijkheid om hun namen mee te geven aan de Marsrover. Daar gaven uiteindelijk 10.932.295 personen gehoor aan.

De meeste namen komen uit Turkije, waar ruim 2,5 miljoen mensen hun naam wilden laten vereeuwigen op de rode planeet. Behalve de namen staan er ook 155 essays van Amerikaanse scholieren op de chips.

De drie chips zijn op een plakkaat bevestigd, waar ook een afbeelding van de aarde en Mars rond de zon in is gegraveerd. Dit plakkaat zit boven op de rover en zal duidelijk zichtbaar zijn dankzij camera's op de wagen.

Perseverance moet in juli gelanceerd worden naar Mars. NASA benadrukt dat de voorbereiding van de missie op schema ligt en nog niet is beïnvloed door de uitbraak van het coronavirus.

Het plakkaat met daarop linksboven drie chips, waarop bijna elf miljoen namen zijn gezet. (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Rover gaat zoeken naar sporen van leven

NASA wil met de rover onderzoek doen naar sporen van leven op Mars en hoe mensen er kunnen overleven. De rover kan onder meer grondonderzoek doen en 'pakketjes' van Marsgrond maken, die door een latere ruimtemissie opgehaald en naar de aarde gestuurd moeten worden.

Ook doet het voertuig bijvoorbeeld weermetingen om te achterhalen wat astronauten zullen moeten doorstaan nadat zij op de planeet geland zijn.

Perseverance zal worden vergezeld door een speciale helikopter die moet onderzoeken of vliegende voertuigen een goede optie zijn voor onderzoek op Mars.

NASA-helikopter is klaar voor reis naar Mars
95
NASA-helikopter is klaar voor reis naar Mars