STOCKHOLM - De Nobelprijs voor de scheikunde is dit jaar toegekend aan de wetenschappers Yves Chauvin, Robert H. Grubbs en Richard R. Schrock. Zij krijgen de prijs voor de ontwikkeling van belangrijke chemische katalysatoren. Dat maakte het Zweedse Nobelcomité woensdag bekend. De drie delen de prijs van omgerekend 1,1 miljoen euro.

Chauvin, Grubbs en Schrock hebben metathese tot een van de belangrijkste reacties in de organische chemie gemaakt, waardoor "fantastische mogelijkheden zijn geschapen voor het maken van vele nieuwe moleculen", bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, aldus het Nobel-comité.

Koolstof

Organische stoffen bevatten het element koolstof. Koolstofatomen kunnen lange ketens en ringen vormen, andere elementen als waterstof en zuurstof binden en dubbele verbindingen vormen. Al het leven op aarde is gebaseerd op deze koolstofverbindingen, maar die verbindingen kunnen ook kunstmatig worden geproduceerd door organische synthese.

Bij metathese - ook bekend als 'dubbele omzetting' - worden dubbele verbindingen tussen koolstofatomen gemaakt en verbroken op zo'n manier dat atoomgroepen van plaats verwisselen. Dat gebeurt met behulp van speciale katalytische moleculen. Metathese is te vergelijken met een dans waarbij van partner gewisseld wordt.