Strandkrabben schrikken zo hard van de geluiden van schepen, dat ze zich door de stress niet meer goed kunnen camoufleren. Dat schrijven Britse biologen in het vakblad Current Biology. Normaal gesproken kunnen de krabben de kleur van hun schilden veranderen om zich tussen de rotsen van de kust te verstoppen voor onder meer vogels.

Onderzoekers wisten al dat strandkrabben gestrest kunnen raken door scheepsgeluiden, maar nu wilden biologen achterhalen hoe die stress de krabben precies beïnvloedt. Krabben kunnen de kleur van hun schilden verkleuren met speciale hormonen, wat veel energie kost.

Door de stress van de schepen hebben ze minder energie over voor dit proces en is hun hormoonbalans verstoord. Hierdoor kunnen de dieren zich minder goed verstoppen. Ook bleek dat door de scheepsgeluiden de krabben minder goed groeien.

Dit alles konden de wetenschappers achterhalen door krabben in speciale aquaria te plaatsen. Een deel van de krabben kreeg acht weken lang alleen rustig water te horen, het andere deel kreeg regelmatig te maken met harde scheepsgeluiden. Om hun reacties te meten, werd een vogelaanval gesimuleerd.

De krabben die aan scheepsgeluid werden blootgesteld, konden maar half zo goed de kleur van hun schilden aanpassen. Ook renden zij niet weg van mogelijk gevaar, of waren ze heel traag. Hun reacties op mogelijke aanvallen leken dus ook afgestompt door de stress van geluiden.