Archeologen hebben vrijdag in de Italiaanse stad Rome een altaar onthuld dat vermoedelijk is gemaakt ter ere van een van de mythische stichters van de stad, Romulus.

Het gaat om een kleine ondergrondse ruimte waarin een simpele sarcofaag staat, evenals een rond stenen blok. De ruimte werd aan het einde van de vorige eeuw al gevonden in het Forum Romanum, maar door recent onderzoek denken onderzoekers dat het gaat om een gedenkplaats voor de eerste koning van de Italiaanse stad.

De ruimte is waarschijnlijk gebouwd in de zesde eeuw voor Christus, in het oudste deel van de Romeinse stad. In historische teksten wordt dit deel van de stad direct gekoppeld aan koning Romulus.

Het altaar is geplaatst onder een vergaderzaal waar Romeinse senatoren samenkwamen en ligt ook dicht bij de Lapis Niger, een steen van zwart marmer die een ruimte afdekt waar koning Romulus volgens de Romeinse mythologie begraven was.

In de ruimte zijn geen menselijke resten gevonden, waardoor archeologen uitsluiten dat de sarcofaag de daadwerkelijke tombe van Romulus is en ervan uitgaan dat het om een cenotaaf gaat - een leeg grafmonument om een elders begraven overledene te eren.

Altaar mythische koning Romulus onthuld in Rome
41
Altaar mythische koning Romulus onthuld in Rome

Romulus en broer Remus waren grootgebracht door wolf

Volgens de Romeinse mythologie waren Romulus en zijn broer Remus de zoons van Mars, de god van de oorlog. De twee werden als baby achtergelaten langs de rivier de Tiber, waar zij door een wolf werden gevonden. Deze wolf zou de kinderen hebben gezoogd en opgevoed.

Rond 753 voor Christus zouden de broers samen Rome hebben gesticht, waarna ze ruzie kregen over wie over de stad mocht gaan heersen. Romulus vermoordde zijn broer Remus en nam de heerschappij op zich.

Standbeeld van Romulus en Remus die gezoogd worden door een wolf. (Foto: Getty Images)