Wanneer zeekatten weten dat ze 's avonds hun lievelingseten kunnen krijgen, eten ze gedurende de dag minder. Dat schrijven Britse en Franse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.

Het eetgedrag toont volgens de wetenschappers dat de zeekat, Sepia officinalis, een complex denkvermogen heeft. Het dier past zijn eetgedrag aan op basis van wat het in de toekomst denkt te gaan krijgen.

Om dit te bewijzen, voerden biologen verschillende experimenten met de zeekatten uit. Zo kregen ze gedurende een bepaalde periode elke avond standaard garnalen te eten. Zodra de zeekatten door begonnen te krijgen wat er 's avonds op het menu stond, pasten ze daar overdag hun eetgedrag op aan. In dit geval aten ze dan minder krabben.

In periodes dat ze op willekeurige momenten 's avonds garnalen kregen, aten ze overdag meer krabben om te garanderen dat ze genoeg te eten hadden. Ze konden dan immers niet voorspellen of ze hun lievelingskostje bij het avondeten zouden krijgen.

Biologen moesten eerst bepalen wat lievelingseten van zeekat is

Het dieet van de zeekat bestaat uit onder meer krabben, vissen en octopussen, maar ze hebben wel een overduidelijke voorkeur voor garnalen.

Dat zeggen wetenschappers bewezen te hebben, door 29 zeekatten vijf maal per dag, voor vijf dagen lang, krabben en garnalen voor te leggen. Hierbij kozen ze het meeste voor de garnalen.