Wetenschappers zijn erin geslaagd om de gedetailleerdste foto's van het oppervlak van de zon ooit te nemen. De beelden zijn gemaakt met een nieuwe krachtige telescoop van de National Science Foundation (NSF), die staat op de Haleakalavulkaan in Hawaï.

De foto's laten zien dat de zon bedekt is met een patroon van turbulent 'kokend' gas. Volgens de onderzoekers zijn het celachtige structuren, die elk ongeveer de grootte hebben van de Amerikaanse staat Texas (ongeveer twee keer de grootte van Duitsland).

Sommige details op de foto zijn zo klein dat ze in werkelijkheid 'slechts' een dwarsdoorsnede hebben van 30 kilometer. En dat terwijl de afstand tussen de zon en de aarde bijna 150 miljoen kilometer bedraagt.

Ook is heet plasma te zien dat eerst opstijgt en dan afkoelt en onder het oppervlak zinkt. Hierdoor ontstaan de donkere banen tussen de 'cellen'. Dit proces wordt ook wel convectie genoemd.

Onderzoekers willen zonnestormen beter kunnen voorspellen

De onderzoekers zijn van plan om nog veel meer te gaan doen met de nieuwe Daniel K. Inouye-zonnetelescoop, die een spiegel heeft met een diameter van vier meter.

Het bestuderen van de zonneactiviteit of ruimteweer kan wetenschappers bijvoorbeeld helpen om problemen op aarde te voorspellen. Zo kunnen magnetische uitbarstingen op de zon satellieten verstoren, gps uitschakelen, vliegreizen beïnvloeden en stroomuitval veroorzaken.

"Deze telescoop zal ons helpen om de oorzaken van zonneactiviteit beter te begrijpen, waardoor we uiteindelijk in staat zullen zijn om zonnestormen beter te voorspellen", aldus NSF-directeur France Córdova.

Telescoop maakt meest gedetailleerde beelden ooit van de zon
45
Telescoop maakt meest gedetailleerde beelden ooit van de zon