Dochters van invloedrijke chimpanseemoeders blijven langer bij hun eigen groepen wonen, terwijl ze normaal gesproken juist 'uit huis gaan' om zich voort te planten. Dat schrijven Amerikaanse primatologen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Bij chimpansees blijven de mannetjes in de groepen wonen waar ze zijn geboren, terwijl de vrouwtjes 'uit huis gaan'. Weggaan van de eigen groep is risicovol. De chimpansees staan er alleen voor en wanneer ze een nieuwe groep vinden, beginnen ze helemaal onder aan de sociale ladder.

Wanneer de vrouwtjes echter een moeder hebben die hooggeplaatst is in de hiërarchie van de groep, hebben ze een voorkeur om in deze groep te blijven.

Een mogelijke reden dat belangrijke moeders voordelig zijn, is bijvoorbeeld dat ze helpen met voedsel zoeken en toegang geven tot betere plekken om een maaltijd bij elkaar te schrapen.

Thuiswonen zorgt voor risico op inteelt

Blijven wonen bij hun moeder levert echter wel een groot risico op voor chimpansees: mogelijk krijgen ze kinderen met hun eigen broers.

Als een chimpansee veel broers heeft, is de kans groter dat het dier van huis gaat. Dit is om inteelt te voorkomen. Inteelt onder apen wordt veelal vermeden, maar dat sluit niet uit dat het wel eens voor komt.

Het risico hierop is voor sommige chimpansees blijkbaar minder belangrijk dan de ondersteuning die hun moeder kan geven.

De conclusie is gebaseerd op 45 jaar aan observaties van 31 vrouwelijke chimpansees in het Gombe National Park in Tanzania. De vrouwtjes werden gevolgd van zonsopgang tot zonsondergang.