Een nieuw ontdekte wespensoort uit de Amazone blijkt eieren te leggen op spinnen, om vervolgens deze spinnen te dwingen om die eieren te beschermen. Een Finse onderzoeksgroep van de universiteit van Turku beschrijft de soort in het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa.

In totaal worden vijftien wespen beschreven, die allemaal dit gedrag vertonen. De wespen zijn zogenaamde 'parasitoïden', wat betekent dat ze moeten groeien en overleven op een gastheer, om die gastheer vervolgens te doden. Dit is anders dan een parasiet, waarbij de gastheer niet dood hoeft te gaan voor de parasiet om te leven.

De nieuw ontdekte wespen, van het geslacht 'Acrotaphus', hebben het gemunt op spinnen. Een vrouwtje valt een spin aan in zijn web en verlamt die met een giftige steek. Wanneer de spin bedwelmd is, legt de wesp een eitje op het slachtoffer.

Uit het eitje komt een larve die na verloop van tijd de gastspin zal opeten. Daarna verpopt de larve zich en verandert die in een langwerpig en felgekleurd gevaarte, dat tot meerdere centimeters groot kan worden.

Totdat de gastspin overlijdt, leeft die door met de larve op de rug. In die tijd gaat het dier door met webben maken, maar niet om voor zichzelf eten te vangen. De moederwesp heeft de gastheer dusdanig gemanipuleerd, dat die een speciaal web spint om de larve te beschermen terwijl die hem consumeert.

Nieuw ontdekte wespen vertonen uniek gedrag

Het team van de Finse universiteit van Turku onderzoekt al twintig jaar de diversiteit van parasitoïden in tropische gebieden. Er zijn veel soorten parasitoïde wespen, maar deze nieuwe ontdekkingen zijn vrij uniek: het manipuleren van gastdieren zoals deze insecten doen, komt zelden voor in de natuur.

De dieren zijn ontdekt in verschillende regenwouden van de Amazone, evenals tropische delen van het Andes-gebergte. De Finse onderzoekers werkten samen met het Braziliaanse Nationale Instituut voor Onderzoek van de Amazone. De onderzoekers stellen dat zij op elke tocht in de Amazone nieuwe soorten ontdekken die zich op een manier gedragen die nog nooit eerder is gezien.