China heeft zaterdag officieel de grootste radiotelescoop ter wereld in gebruik genomen, meldt het staatspersbureau Xinhua. Het apparaat, dat de naam FAST heeft, moet China helpen met ruimteonderzoek en de zoektocht naar mogelijk buitenaards leven.

De bouw van de FAST, met een oppervlakte ter grootte van ongeveer dertig voetbalvelden en een diameter van 500 meter, werd in 2016 afgerond. De afgelopen drie jaar werd de telescoop getest, maar vanaf zaterdag draait hij op volle capaciteit.

Volgens Xinhua is FAST twee keer zo gevoelig als de op een na grootste radiotelescoop ter wereld, die in Puerto Rico staat. De Chinese telescoop, met als bijnaam 'Oog van de Hemel', zou in staat zijn om 38 GB aan informatie per seconde te ontvangen.

De FAST is uitgehakt in een berggebied in de zuidelijke provincie Guizhou. Voor de bouw van de telescoop moesten duizenden mensen hun huis verlaten, omdat de elektrische apparaten van de mensen de signalen van de FAST zouden kunnen verstoren. De bouw kostte naar verluidt 1,2 miljard Chinese yuan (bijna 156 miljoen euro).