MOSKOU - De Amerikaanse miljonair Greg Olsen zweeft maandag als derde ruimtetoerist het internationaal ruimtestation ISS binnen. Met zijn landgenoot William McArthur en de Rus Valeri Tokarev werd Olsen twee dagen geleden gelanceerd vanaf de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan.

De Sojoez-capsule zal zich naar verwachting om 07.32 uur aan het ISS hechten. Enige tijd later zal het luik opengaan en kan de huidige bemanning van het station, de Amerikaan Sergej Krikalev en de Amerikaan John Phillips, het drietal welkom heten.

Olsen heeft voor zijn tiendaagse ruimtetrip omgerekend bijna 17 miljoen euro neergeteld. Zelf noemt de Amerikaan zich liever wetenschapper, omdat hij aan boord meerdere experimenten zal uitvoeren. Twee toeristen gingen hem voor, de Amerikaan Dennis Tito (2001) en Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth een jaar later.

Kuipers

Olsens reisgenoten McArthur en Tokarev, die zes maanden aan boord blijven, bereiden zich al jaren voor op een vlucht naar het ISS. Zij zouden in april 2004 samen met de Nederlander André Kuipers de ruimte worden ingeschoten. Wegens een niet nader bekendgemaakt gezondheidsprobleem bij McArthur werden zij echter van die vlucht gehaald.