Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Witte klokvogel uit de Amazone is de luidste vogel ter wereld

De witte klokvogel, die leeft in het noorden van het Amazonegebied, blijkt de luidste vogel ter wereld te zijn. Dat schrijven de bioloog Jeff Podos van de Amerikaanse universiteit van Massachusetts Amherst en zijn collega Mario Cohn-Haft van het Braziliaanse Nationale Instituut voor Amazoneonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
Door NU.nl

Voorheen dachten wetenschappers dat de schreeuwpiha – ook afkomstig uit de Amazone - de luidste vogel ter wereld was. De schreeuwpiha kan een roep van 116 decibel produceren, vergelijkbaar met wat de oren moeten verduren bij een popconcert.

De schreeuwpiha is nu echter van de troon gestoten door de witte klokvogel, die een net iets luidere roep produceert tot ongeveer 125 decibel. Dat is boven de pijngrens, die meestal rond de 120 decibel ligt.

Wat opvalt bij zowel de witte klokvogel als de schreeuwpiha, is dat hoe luider ze zingen, hoe korter het liedje is. Dit komt waarschijnlijk door de ademhaling tijdens het zingen. Harder zingen vereist meer zuurstof, waardoor er minder lang gezongen kan worden.

Harde schreeuw dient als lokroep

De mannelijke witte klokvogel produceert de roep om vrouwtjes aan te trekken. De biologen zagen meerdere keren hoe een vrouwelijke klokvogel bij een mannelijke soortgenoot zat wanneer deze in bijvoorbeeld een boom aan het zingen was.

Wanneer dit gebeurde, produceerde de mannelijke vogel een hard geluid en draaide zich naar het vrouwtje toe. Het vrouwtje zette dan een paar passen naar achteren of opzij, maar bleef wel dichtbij. De roep is echter zo hard, dat wetenschappers zich afvragen hoe vrouwtjes er van dichtbij naar kunnen luisteren zonder gehoorbeschadiging op te lopen.

Hierdoor willen de biologen graag weten wat de vrouwelijke vogels bezielt om zo dicht bij de mannetjes te komen wanneer ze zingen. Mogelijk is dit omdat ze het mannetje van dichtbij willen beoordelen.

Vogel kan mogelijk harder zingen door sterke buikspieren en ribben

Eén van de auteurs van het onderzoek, Mario Cohn-Haft, leidt al jaren expedities in de Amazone om onderzoek te doen naar vogelsoorten, hun leefgebieden, hun gedrag en hun zang. Daarbij deed hij al eerder onderzoek naar de witte klokvogel.

Zekerheid over hoe de vogel zou luid kan schreeuwen, hebben onderzoekers nog niet. Mogelijk kan de oorzaak liggen in de grootte van de kop en de snavel en de vorming van de keel.

Uit dit eerdere onderzoek bleek dat het dier opvallend dikke buikspieren en ribben heeft. Om te achterhalen waarom ze dit hebben, werd de expeditie opgezet die leidde tot de ontdekking van 's werelds luidste vogelroep. Mogelijk dragen deze buikspieren en ribben bij aan het produceren van de lokroep.

Het record voor de luidste vogel ter wereld wordt ook erkend door Guinness World Records.

De schreeuwpiha was voorheen de luidste vogel ter wereld. (Foto: Wikimedia Commons/DickDaniels)


Lees meer over:

WetenschapDierenAmazone

Aanbevolen artikelen