Archeologen hebben meer dan twintig antieke sarcofagen ontdekt, meldt BBC News op basis van een verklaring van het Egyptische Ministerie van de Oudheid.

Het gaat om "een van de grootste en belangrijkste" ontdekkingen in recente tijden, zegt het ministerie, dat meer bekend zal maken tijdens een persconferentie aanstaande zaterdag.

De sarcofagen lagen in twee lagen op elkaar gestapeld en werden gevonden bij de necropolis van Asasif, dichtbij Luxor in Egypte. Hier bevond zich de in de Egyptische oudheid belangrijke stad Thebe.

In Asasif zijn tot nu toe vooral sarcofagen gevonden uit de Late Periode van de Egyptische oudheid (664-332 v.Chr.). Sommigen zijn echter nog ouder en gaan terug tot de 18e Dynastie van Egypte (1550-1292 v.Chr.), stelt BBC News. Onder meer de beroemde farao Toetanchamon regeerde in deze tijd.

Vorige week zei het Egyptische Ministerie van de Oudheid dat archeologen een werkplaats in het gebied ontdekt hadden. Hier zou ook aardewerk uit de 18e Dynastie zijn gevonden.

Ook werden er volgens het ministerie "huizen gevonden voor het opslaan en schoonmaken van spullen voor begraafrituelen, waaronder aardewerk uit de 18e Dynastie".