Een nog niet eerder ontdekte grote vleesetende dinosauriër bleek tijdens het vroege krijt, 145 miljoen jaar geleden, door (het hedendaagse) Thailand te lopen. Thaise en Japanse paleontologen beschrijven de nieuwe soort, de Siamraptor suwati, in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE.

De Siamraptor suwati was naar schatting ongeveer 8 meter lang en behoort tot het dinosauriërgeslacht Carcharodontosaurus. Dit geslacht is vernoemd naar de witte haai, van het geslacht Carcharodon, omdat de tanden van de dino op die van dit zeedier lijken.

De dino is beschreven op basis van de fossiele resten van minstens vier verschillende dinosauriërs. De resten in kwestie zijn stukken schedel, ruggengraat, botten uit ledematen en delen van heupbotten.

De fossielen werden opgegraven uit de Khok Kruat-steenformatie, die zich bevindt in de Thaise provincie Nakhon Ratchasima. In deze formatie zijn eerder ook fossielen van haaien, krokodillen en andere dinosauriërs ontdekt.

Siamraptor suwati is eerste van zijn soort in Zuidoost-Azië

Carcharondontosauriërs liepen gedurende het krijt en het jura over verschillende continenten, zoals Europa en Afrika. Een Aziatisch lid van dit dinogeslacht werd eerder ontdekt in Mongolië, maar de Siamraptor suwati is de eerste carcharondontosauriër uit Zuidoost-Azië.

Daarnaast ontdekten de paleontologen ook dat de Siamraptor suwati een erg vroeg exemplaar van een carcharondontosauriër is. Het dier lijkt aan het begin van de evolutionaire lijn van dit geslacht te staan.