De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil in het eerste kwartaal van 2020 een bemande vlucht maken met een ruimtecapsule van SpaceX. Het zou voor het eerst zijn dat een capsule van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk met astronauten aan boord afreist naar het internationale ruimtestation ISS.

NASA wil de SpaceX-capsule gebruiken om vanuit de Verenigde Staten opnieuw Amerikaanse astronauten de ruimte in te sturen, nadat in 2011 NASA's laatste bemande spaceshuttle van Amerikaans grondgebied werd gelanceerd.

Voor de reis wordt gebruikgemaakt van een Crew Dragon-capsule van SpaceX, een passagiersversie van een gelijknamige capsule die alleen voor goederen wordt gebruikt. Voordat de bemande vlucht in 2020 plaatsvindt, moeten er dit jaar nog een aantal tests uitgevoerd worden.

Jim Bridenstine, de baas van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, zegt dat een succesvolle ontwikkeling van de SpaceX-capsule tot zijn topprioriteiten behoort. In 2014 heeft NASA aan SpaceX en concurrent Boeing in totaal 6,8 miljard dollar (6,2 miljard euro) gegeven om hun capsules te ontwikkelen.

In april werd een van SpaceX' Crew Dragon-capsules nog vernietigd nadat er iets mis ging bij een test in de Amerikaanse staat Florida. Als gevolg daarvan liep de bemande vlucht naar ISS, die gepland stond voor juli, vertraging op.

In maart lukte het SpaceX om een Crew Dragon-capsule te koppelen aan het ISS, maar daar zaten geen astronauten in. Een aantal dagen later keerde de capsule terug op aarde door met behulp van vier parachutes te landen in de Atlantische Oceaan.

Onbemande SpaceX-capsule landt op Atlantische Oceaan
34
Onbemande SpaceX-capsule landt op Atlantische Oceaan