Amerikaanse onderzoekers hebben maandag bekendgemaakt dat Saturnus met een aantal van 82 de planeet is met de meeste manen. Hiermee breekt de planeet het ruim twintig jaar oude record van 'buurman' Jupiter, dat er 79 heeft.

Het team heeft met de Subaru-telescoop op Hawaï ruim twintig nieuwe manen gesignaleerd die draaien in een baan rond Saturnus. Sinds 2009 was een dergelijke ontdekking niet meer bij de planeet gedaan.

Slechts drie van de manen zouden met de richting van Saturnus meedraaien. Zij hebben ongeveer twee jaar nodig om een rondje om de planeet te voltooien. De overige zeventien gaan tegen de stroom in en hebben een extra jaar nodig.

Volgens de wetenschappers gaat het om enigszins kleine manen met een diameter van om en nabij de 5 kilometer. Niet uitgesloten wordt dat er nog véél meer manen om Saturnus heen draaien, maar om die te spotten zouden er grotere telescopen nodig zijn.

Leider van het onderzoeksteam Scott Sheppard van het Carnegie-instituut in Washington hoopt de herkomst van de manen te achterhalen, schrijft BBC News. Vooralsnog gaat hij ervan uit dat de manen zijn ontstaan toen twee grotere exemplaren tegen elkaar botsten of geraakt werden door planetoïden.