SpaceX-oprichter Elon Musk presenteerde in de nacht van zaterdag op zondag in de Amerikaanse staat Texas een prototype van het ruimtevaartuig waarmee hij mensen naar de maan, Mars en later ook andere planeten wil vervoeren. Starship zou honderd mensen tegelijkertijd moeten kunnen vervoeren.

Het gevaarte is 55 meter hoog, kan bijgetankt worden in de ruimte en kan hergebruikt worden, omdat het ruimtevaartuig rechtopstaand kan landen.

Musk laat op Twitter weten dat Starship "koloniën gaat stichten op andere planeten". Hij hoopt dat ruimtevaart ooit dezelfde status krijgt als luchtvaart.

Tussen 2020 en 2023 wil Musk voor het eerst iemand naar de maan sturen. Het gaat om de Japanse miljardair Yusaku Maezawa. Het is niet duidelijk hoeveel de Japanner voor de prestigieuze reis heeft betaald.

Starship, eerder nog de Big Falcon Rocket genoemd, wordt dan gelanceerd door de enorme Super Heavy-draagraket. Binnen zes maanden moet de eerste proefvlucht naar de ruimte gemaakt worden.

De ondernemer onthulde het prototype op de dag waarop hij elf jaar geleden voor het eerst een commerciële ruimteraket lanceerde die een baan om de aarde haalde, de Falcon 1. Begin dit jaar toonde Musk pas de eerste foto's van Starship.

Elon Musk presenteert spaceshuttle voor trip naar Mars
47
Elon Musk presenteert spaceshuttle voor trip naar Mars