Onderzoekers van een Italiaans laboratorium hebben met succes twee embryo's gemaakt van de noordelijke witte neushoorn uit Kenia, die ernstig met uitsterven bedreigd is. Hiervoor gebruikten de wetenschappers de eicellen van de twee laatste vrouwtjes van deze neushoornsoort en de spermacellen van overleden mannetjes.

De Keniaanse overheidsorganisatie voor het behoud van wilde dieren, Kenya Wildlife Service, kondigde woensdag aan dat eicellen van de laatste twee vrouwtjes succesvol zijn bevrucht. Deze eicellen werden drie weken geleden verzameld en naar Italië gebracht.

Inmiddels zijn de embryo's opgeslagen in vloeibaar stikstof, om ze later in te brengen bij een surrogaatmoeder.

De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn overleed in maart 2018. Het lukte niet om de 45-jarige Sudan nog te laten paren. Het dier leed aan ouderdomskwalen en kon uiteindelijk niet meer lopen, waarop een arts besloot het dier in te laten slapen.

De laatste twee noordelijke witte neushoorns zijn de dochter van Sudan, Najin, en haar dochter Fatu. Beide dieren leven in het natuurbeschermingscentrum Ol Pejeta.

De neushoornsoort is sterk teruggedrongen vanwege intense stroperij. De hoorns van de neushoorn zijn erg kostbaar.

Beide embryo's afkomstig van zelfde vrouwtje

Beide embryo's zijn gemaakt met eicellen van Fatu. Deze werden bevrucht met zaadcellen van neushoorn Suni, die in 2014 overleed. Na tien dagen van incubatie bleek de bevruchting succesvol.

Het lukte niet om embryo's te ontwikkelen met de eicellen van Najin. Bij haar werd gebruikgemaakt van zaadcellen van Saut, een neushoorn die in 2003 overleed.