ALICE SPRINGS - De Nederlandse zonneauto Nuna 3 heeft maandag nog steeds de leiding in de World Solar Challenge. Het team van de TU Delft bereikte als eerste Alice Springs, halverwege de 3000 kilometer lange wedstrijd voor zonneracewagens door Australië. Naar verwachting bereikt Nuna 3 woensdagmiddag (lokale tijd) de finish in Adelaide.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Alice Springs ligt 1489 kilometer van Darwin, vanwaaruit ruim twintig teams zondag vertrokken. Het Amerikaanse team van de Universiteit Michigan arriveerde op dag twee van de race ruim drie kwartier na de Delftenaren als tweede, gevolgd door het Australische team uit Melbourne.

Uitvaller

Het Duitse team Helio Det was maandag de eerste uitvaller. De ploeg klokte te laat in bij twee controlepunten.

Het team van Nuna 3 hoopt dinsdag de voorsprong uit te bouwen. "Het gaat tot nu toe super. We halen het maximale uit de zonne-energie." De weersverwachting voor de de derde racedag zijn iets minder. "Naast tegenvallende weersomstandigheden kan er van alles gebeuren, waardoor we weer achterop raken. Een lekke band heb je zo", zei teamwoordvoertser Anne-Marie Rasschaert maandag na afloop van de racedag.

Tweede team

Het tweede Nederlandse team dat aan de race meedoet, het Raedthuys Solar team van de Universiteit Twente, is na de tweede dag een plekje opgeschoven van de elfde naar de tiende plaats. Het Twentse team is nog niet zover op weg als Nuna 3. Het team is maandag geëindigd in Tennant Creek, dat 988 kilometer van de startplaats Darwin ligt. "We zijn maar liefst zes keer lek gereden. We doen er alles aan om er dinsdag minder last van te hebben en dan hopen we weer plaatsje op te schuiven", reageerde deelnemer Michiel Lansink.