VOORBURG - De trein is in vergelijking met de auto, het vliegtuig en de scheepvaart het meest milieuvriendelijke vervoermiddel. Per reizigerskilometer stoot de trein de kleinste hoeveelheden van het broeikasgas CO2 en stikstofoxides (NOx) uit, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag na onderzoek.

Vervoer van personen en goederen zorgt voor 29 procent van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland. Per jaar stoten treinen, auto's, vliegtuigen en schepen 59 miljard kilo van het broeikasgas uit. Personenauto's, die samen rond de 18 miljard kilo uitblazen, zijn volgens het CBS "het meest vervuilend".

Auto

De auto doet het slecht in deze lijst, omdat de helft van de autobestuurders alleen op weg is zonder passagier. Omdat treinen en vliegtuigen in een keer veel mensen vervoeren, doen zij het per persoon per kilometer beter. "De afgelopen zes jaar is de CO2-prestate van treinen en vliegtuigen licht verbeterd, terwijl die van personenauto's verder is verslechterd", voegen de CBS-onderzoekers hieraan toe.

Vervoer in grote groepen tegelijk is geen garantie voor succes, blijkt bij de uitstoot van NOx. Hier blijft de trein het schoonst, maar scoort de groep 'bus, tram, metro' veruit het slechtst. De dieselmotoren van bussen stoten de meeste stikstofoxides uit.

Goederenvervoer

Ook voor het goederenvervoer wint de trein het van de vrachtwagens en (binnen)scheepvaart. Per 1000 tonkilometers zorgen de vrachtwagens voor de grootste uitstoot van CO2. De goederentreinen stoten het minste broeikasgas uit.

Uit het CBS-onderzoek blijkt verder dat ruim eenderde (36 procent) van de CO2-uitstoot door het Nederlandse verkeer buiten Nederland wordt uitgeblazen.