Nederlanders mogen sinds woensdag een nieuwe naam bedenken voor exoplaneet HAT-P-6 b en ster HAT-P-6 waar hij omheen draait. De Internationale Astronomische Unie (IAU) bestaat honderd jaar en daarom hebben alle landen in de wereld een exoplaneet toegewezen gekregen voor vernoeming.

De planeet is een soort "hete Jupiter". De gasreus draait in tegengestelde richting om zijn ster en een jaar duurt er slechts 3,9 aardse dagen. De ster is een geelwitte dwergster. Beide hemellichamen staan op ongeveer 650 lichtjaar afstand van de aarde in het sterrenbeeld Andromeda.

Aan de naamgeving zijn wel een aantal strenge regels verbonden. De namen mogen bijvoorbeeld niet commercieel van aard zijn. Ook de namen van politieke, militaire of religieuze figuren zijn niet toegestaan. De hemellichamen mogen wel namen krijgen van personen, maar die mogen dan niet in leven zijn en moeten bovendien al minstens honderd jaar dood zijn.

Ook mogen de namen niet beledigend zijn en moeten ze goed uit te spreken zijn. Via astronomie.nl kunnen mensen hun suggesties insturen.

Competitie bestaat uit twee ronden

De Nederlandse competitie bestaat uit twee ronden. In de eerste ronde mag iedereen zijn ideeën insturen. Dit kan tot 30 september. Een nationaal comité bestaande uit astronomen en andere experts selecteert vervolgens vijf setjes van namen. Daaruit mogen Nederlanders in oktober hun favoriet kiezen in de tweede ronde. Alle landen maken hun keuzes in december bekend.

De IAU is een internationale astronomische organisatie, waarvoor meer dan 13.500 astronomen werkzaam zijn uit ruim honderd landen. De IAU wil met de namenwedstrijd de astronomie promoten en bewaken.