DUNMARRA - De Nederlandse zonneauto Nuna 3 heeft zondag op de eerste dag van de World Solar Challenge de leiding genomen. Tijdens de 3000 kilometer lange race voor zonneracewagens door Australië kwam het team van de TU Delft als eerste aan in Dunmarra. Vijftien minuten later volgde het Amerikaanse team van de Universiteit van Michigan.

Dunmarra ligt 633 kilometer van Darwin, vanwaaruit ruim twintig teams zondag vertrokken. De finish wordt woensdag in Adelaide verwacht.

De TU Delft was met de Nuna 1 en 2 de afgelopen twee jaar winnaar van de Challenge, die geldt als het wereldkampioenschap voor zonneracewagens. Volgens teamleider J. Lousberg is de Nuna 3 lichter, aerodynamischer en zuiniger dan zijn voorgangers.

'Gaaf'

Aan het einde van de racedag had Nuna 3 een afstand van 827 kilometer afgelegd. "We hebben iedereen ingehaald", aldus coureur Job van de Kieft. "Het was vooral enorm gaaf om met een recordsnelheid van 140 kilometer per uur voorbij Aurora te racen. Dit is nog maar de eerste dag dus er kan nog veel gebeuren, maar het gaat erg lekker."

Het tweede Nederlandse team dat aan de race meedoet, het Raedthuys Solar Team van de Universiteit Twente, staat na de eerste dag van de race op een elfde plaats. Het is de eerste keer dat de Universiteit Twente aan de wedstrijd deelneemt.

/LINK
Weblog Nuon Solar Team