DARWIN - De Nederlandse zonneauto Nuna 3 heeft zaterdag in de kwalificatie op het circuit van Darwin (Australië) de achtste startplaats behaald in de World Solar Challenge. Een Japans team mag zondag als eerste starten in deze race over 3000 kilometer van noord naar zuid in 'down under'.

De TU Delft was met de Nuna 1 en 2 de afgelopen twee jaar winnaar van de Challenge, die geldt als het wereldkampioenschap voor zonneracewagens. Er zijn 23 deelnemende teams. Het Amerikaanse MIT-team, derde bij de vorige jaargang, sloeg over de kop bij de kwalificatie, maar start zondag gewoon. Volgens teamleider J. Lousberg is de Nuna 3, die lichter, aerodynamischer en zuiniger is dan zijn voorgangers, zo veilig als mogelijk.

"Ik kan niet wachten", aldus Lousberg. "We kunnen nu eindelijk doen waar we een jaar naar toe hebben geleefd. We gaan voor de winst en we hopen die binnen te halen door solide te rijden". De grote concurrenten van Nuna 3, Michigan en Aurora, starten respectievelijk op de derde en vierde plaats.


Teamleider Lousberg: 'Ik kan niet wachten'

Tony Vriens, voormalig coureur van het Aurora-team: "Het gaat allemaal over vermogen, aërodynamica, gewicht en strategie. Het Nuon Solar Team heeft ook heel wat ervaring. Nuna 3 is mooi, erg strak. Deze zonnewagen ziet er heel erg professioneel uit."

/LINK
Weblog Nuon Solar Team