MAASTRICHT - Het aantal kinderen met astma is aan het dalen. Eind jaren negentig werd de longziekte bij ongeveer 5,5 procent van de kinderen onder de 14 jaar geconstateerd. In 2002 nam hun percentage af tot ongeveer 4,5. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van huisartsen in Nijmegen in het tijdschrift European Respiratory Journal.

De Volkskrant heeft de cijfers zaterdag gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat astma ook bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar afneemt. Onder hen is het percentage astmapatiënten tot onder de 4 procent. Bij mensen tussen de 25 en 44 jaar is er nauwelijks sprake van een daling van de ziekte.

In de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig werd astma bij ongeveer 1 procent van de bevolking vastgesteld. De snelle groei van het aantal diagnoses is volgens professor O. van Schayck van de Universiteit Maastricht vooral te wijten aan het imago van deze aandoening van de luchtwegen.

Imago

Toen de ziekte nog slecht te behandelen was, deinsden artsen ervoor terug om de diagnose astma te stellen. Zij spraken toen sneller van het minder ernstige bronchitis, aldus Van Schayck. De opmars van astma in de statistieken werd volgens hem ingezet sinds de ziekte beter te behandelen is waardoor het gevaarlijke imago verdween.

In mei bleek uit een onderzoek van Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) dat twee op de drie kinderen jonger dan vijf jaar die medicijnen tegen astma krijgen, helemaal niet aan de aandoening lijden. De meeste van de hoestende en piepende kinderen bleken een te nauwe luchtweg te hebben.

Reactie

Astma is een allergische reactie op onder andere de huisstofmijt. De ziekte komt vooral bij kinderen voor. Door de allergie vernauwen de luchtwegen waardoor ademhalen moeilijk wordt. Met luchtwegverwijders en ontstekingsremmers is de aandoening steeds beter te behandelen.