India heeft donderdag een nieuwe datum waarop de lancering van de onbemande maanlander Chandrayaan-2 zal plaatsvinden aangekondigd. Dat zal gebeuren op maandag 22 juli om 14.43 uur lokale tijd (10.43 uur Nederlandse tijd), liet de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO (International Space Research Organisation) via Twitter weten. Naar verwachting bereikt de Chandrayaan-2 de maan op 6 september 2019.

De nieuwe datum moest vastgesteld worden nadat het aftellen op de oorspronkelijke datum - afgelopen maandag - 56 minuten voor de lancering werd geannuleerd vanwege technische problemen, schrijft de BBC.

De missie, die zo'n 150 miljoen euro kost, zou de eerste maanlander ooit zijn die op de zuidpool van de maan landt. India zou na de Verenigde Staten, Rusland en China het vierde land kunnen zijn dat succesvol op de maan landt.

De Chandrayaan-2 gaat onderzoek doen naar water, mineralen en rotsformaties.

Het ruimtevaartuig heeft de maanlander Vikram en de verkenner Pragyaan aan boord. Pragyaan kan tot een halve kilometer afstand van Vikram nemen en zal data en foto's richting aarde sturen. Daarnaast is er een satelliet aanwezig op het ruimtevaartuig. Deze zal foto's maken van het maanoppervlak.

India deed al een keer eerder een maanmissie, maar deze Chandrayaan-1 deed onderzoek naar water op de maan, zonder daadwerkelijk te landen.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de landing op 22 juli om 14.43 uur zou zijn. De lancering is echter op dit tijdstip.