Een opvallende ruimterots die in 2017 werd ontdekt, is geen ruimteschip van een andere planeet. Dat schrijven onderzoekers in de nieuwste editie van wetenschapsblad Nature Astronomy. Wat de rots wel is, weten ze nog niet.

"We hebben nog nooit zoiets gezien, het is nog altijd een mysterie", aldus onderzoeker Matthew Knight. "De gedachte van een ruimteschip is leuk, maar er zijn veel natuurlijke fenomenen die de rots kunnen verklaren."

De rots kreeg de naam 'Oumuamua, het Hawaïaanse woord voor 'boodschapper van ver die als eerste aankomt'. Een telescoop op Hawaï zag de rots als eerste. 'Oumuamua is de eerste ontdekte "bezoeker" van buiten ons zonnestelsel. Waarschijnlijk zweeft hij al honderden miljoenen jaren door de Melkweg, niet gebonden aan een ster.

'Oumuamua is roodkleurig en heeft de vorm van een sigaar. Hij is ongeveer 40 meter breed en 400 meter lang. Dat is opvallend, omdat de asteroïden en kometen in ons zonnestelsel veel minder uitgerekt zijn. Bovendien draait hij snel rond, als een helikopterwiek. Vanwege zijn vreemde uiterlijk en gedrag ontstonden al snel verhalen dat 'Oumuamua niet natuurlijk zou zijn.

De onderzoekers verwachten dat er nog veel meer van zulke rotsen onderweg zijn naar ons zonnestelsel. Ze willen die bestuderen met een nieuwe telescoop in Chili, die over een paar jaar in gebruik moet worden genomen.

Animatie van planetoïde van buiten zonnestelsel
25
Animatie van planetoïde van buiten zonnestelsel