Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf heeft het contact met drie van zijn zestig Starlink-satellieten verloren, meldt Space News maandag op basis van de verklaring van een woordvoerder van het bedrijf.

SpaceX lanceerde in mei zijn eerste zestig satellieten voor het Starlink-netwerk. Met dit netwerk wil het bedrijf in de toekomst breedbandinternet gaan aanbieden.

De drie satellieten waarmee het bedrijf contact heeft verloren, zullen door de zwaartekracht langzaam naar de aarde toe getrokken worden en tijdens dat proces verbranden in de atmosfeer.

Naast de drie niet-functionerende satellieten gaat SpaceX ook twee gezonde kunstmanen uit hun baan om de aarde halen. Op die manier wil het bedrijf laten zien dat het in staat is om de satellieten actief uit te schakelen.

De in mei gelanceerde satellieten zijn de eerste versies van kunstmanen voor het Starlink-netwerk, dat uiteindelijk uit honderden exemplaren moet gaan bestaan. SpaceX zegt minimaal 420 satellieten nodig te hebben om daadwerkelijk breedbandinternet aan te kunnen gaan bieden.