Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

TU Delft kan zonneboot niet herstellen, team toch naar Monaco

Het TU Delft Solar Boat Team heeft afgelopen week zijn boot op zonne-energie niet volledig kunnen repareren. Vorige week brak een draagvleugel van de boot af en zonk deze in het IJsselmeer. Meerdere zoekpogingen mochten niet baten, waardoor de boot nu zonder draagvleugels naar de Offshore Solar Boat Challenge in Monaco gaat.
Door NU.nl

Vermoedelijk brak de vleugel door een losgelaten lijmlaag, maar dat is nog niet bevestigd, vertelt het Solar Boat Team aan NU.nl. Nadat de vleugel afbrak, moest het team deze proberen op te duiken. Ze hadden sinds het afbreken negen dagen de tijd om de vleugel te vinden en de boot te repareren. Zondag vertrekt het team naar Monaco.

Zondag 23 juni gingen duikers het water in, maar zonder succes. Dinsdag deed het Solar Boat Team nog een tweede poging, maar ook deze mocht niet baten. Nu het Solar Boat Team zonder draagvleugels naar Monaco gaat, kan de boot niet optimaal worden gebruikt. "Maar we willen alsnog laten zien waar we toe in staat zijn", zegt het team tegenover NU.nl.

De draagvleugels, die onder water zitten, zorgen ervoor dat de boot 'vliegt'. De kiellijn van de boot zweeft ongeveer 1 meter boven het water, doordat de vleugels onder water omhoog komen en het voertuig optillen. Alleen de kiel is dan nog in het water, zodat men met de boot kan manoeuvreren. Door dit 'vliegen' blijft de boot stabiel, ondanks de golven in het water.

Studententeam wil wereldrecord zetten

Het TU Delft Solar Boat Team 2019 bestaat uit 28 studenten die proberen de zeevaart te verduurzamen. In het verleden nam het team deel aan races op binnenwateren, maar de race in juli zal de eerste op open zee zijn.

Na de race wil het team eind juli een wereldrecordpoging doen met de boot. Ze willen dan zo snel mogelijk het Kanaal overvaren van het Franse Calais naar het Engelse Dover. Het team gaat onderzoeken of het voor die tijd nieuwe vleugels kan maken. Deze zouden niet nodig zijn voor de recordpoging, maar wel wenselijk.


Lees meer over:

WetenschapTU Delft

Aanbevolen artikelen