LONDEN - Het zal nog even duren, maar Amerikaanse artsen werken aan de eerste transplantatie van een menselijk gezicht. In de Verenigde Staten is er al mee geoefend op lijken die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld. Een team uit Cleveland zoekt nu de eerste patiënt die het gezicht van een overledene krijgt, aldus de BBC.

De behandeling zou een uitkomst kunnen zijn voor mensen met een gezicht dat ernstig is misvormd, bijvoorbeeld door ziekte of na een ongeluk. Maar de operatie is zeker niet zonder gevaren. Er is een slagingskans van 50 procent, zo wordt geschat. Bovendien zijn er tal van bezwaren. Zo moet de ontvanger van het gezicht zijn leven lang zeer krachtige anti-afweermiddelen slikken en dat is niet ongevaarlijk.

Sociale gevolgen

Verder is er weinig bekend over de sociale gevolgen voor degene die een nieuw gezicht heeft gekregen. Ondanks computermodellen blijft het moeilijk te voorspellen hoe het nieuwe gezicht eruit gaat zien. En hoe gaan patiënt en zijn geliefden om met de nieuwe gelaatstrekken?

Bij de operatie, die zeker acht uur duurt, worden huid en onderliggende weefsels bij een dode weggenomen en op de patiënt geplaatst bij wie het eigen gezicht is verwijderd. Het nieuwe gezicht voegt zich min of meer naar de botten van de ontvanger en daardoor zou dat gezicht net zo min op dat van de donor lijken als op dat van de ontvanger. De patiënt moet ermee kunnen eten, drinken en communiceren.

Onderzoek

Een Britse commissie die het onderwerp heeft onderzocht zei dat een gezichtstransplantatie het leven van een mismaakte patiënt zou kunnen verbeteren. De commissie pleit wel voor meer onderzoek naar de bijwerkingen en gevolgen, zowel lichamelijk als sociaal. Het ziekenhuis in Cleveland kreeg van een aantal medici toestemming om ermee verder te gaan. Chirurg Maria Siemionow en haar team hebben twaalf potentiële kandidaten.

Geschokt

Een Britse vereniging voor mensen met misvormde gezichten stelt op haar website (www.changingfaces.org.uk) geschokt te zijn door de berichten uit Cleveland. Er zijn nog veel te veel onbeantwoorde vragen over de "bijzonder gevaarlijke en experimentele" operatie. "Maar wij denken dat de huidige buitengewoon kundige chirurgie, samen met de allerbeste psychologische en sociale opvang patiënten zeer kan helpen om een goed en actief leven te leiden."