Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zonneboot van TU Delft zwaar beschadigd, twee weken voor WK

De zonneboot van de TU Delft is afgelopen week een draagvleugel verloren tijdens een testvaart. Op zondag 30 juni moet het vaartuig echter naar Monaco. Het wereldkampioenschap voor boten die op zonne-energie werken, vindt daar op 5 en 6 juli plaats.
Door NU.nl

De linkervoorvleugel van de boot brak af en zonk in het IJsselmeer. Het is onduidelijk waardoor dit gebeurde. Zaterdag heeft het team de schade geïnspecteerd en zondagmiddag 23 juni zullen duikers het water in gaan om te zoeken naar de vleugel, laat het Solar Boat Team weten aan NU.nl.

De boot, de tiende generatie van het ontwerp, is gebouwd door studenten van het TU Delft Solar Boat Team en is het eerste model van dit team dat op open zee kan varen.

Speciale draagvleugels die de romp van de boot uit het water kunnen tillen moeten het mogelijk maken dat het vaartuig op open zee kan varen. Door de romp boven het wateroppervlak te houden, kan de boot goed over golven bewegen.

Team heeft week voor reparatie

Het team zal de boot nu in ongeveer een week tijd moeten repareren om het vaartuig naar Monaco te kunnen vervoeren en daar deel te kunnen nemen aan de Solar Boat Offshore Challenge. Daarna hopen de studenten van de TU Delft een wereldrecord te vestigen met hun boot. Ze willen zo snel mogelijk het Kanaal overvaren (van Calais naar Dover).

Het TU Delft Solar Boat Team 2019 bestaat uit 28 studenten, die proberen de zeevaart te verduurzamen. In het verleden nam het team deel aan races op binnenwateren, maar de race in juli zal de eerste op open zee zijn.


Lees meer over:

WetenschapTU Delft

Aanbevolen artikelen