Geiten krijgen door hun normale dieet van planten en gras veel gruis en zand binnen. Desondanks slijten hun tanden niet of nauwelijks. Wetenschappers zochten uit hoe dat komt.

28 geiten kregen zes maanden lang een dieet met verschillende hoeveelheden gruis. Na drie maanden werd hun maaginhoud met computertomografie geanalyseerd. Zes maanden later werden de geiten geslacht om de inhoud van het spijsverteringssysteem goed te kunnen bekijken.

Uit het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Mammalian Biology, bleek dat het zand en gruis niet gelijk werd verdeeld over het spijsverteringssysteem van de geiten. Het werd verzameld in de lagere magen van de geiten. Geiten hebben net als bijvoorbeeld koeien vier magen. Grote stukken voedsel belanden in de bovenste magen, waarvandaan ze weer uitgebraakt kunnen worden voor herkauwen.

Kleinere stukjes voedsel belanden in de lagere magen, waarna het direct wordt verteerd. Het zand en gruis komt dus direct in het spijsverteringssysteem terecht en wordt nooit herkauwd.

Doordat het te herkauwen voedsel schoon 'gefilterd' wordt van zand en gruis, blijven de tanden van de geiten in goede toestand.

Volgens de onderzoekers zijn deze bevindingen ook toepasbaar op bijvoorbeeld koeien, herten en giraffes, omdat die een soortgelijke spijsvertering hebben.