Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zijn eerste satellieten voor het aanbieden van breedbandinternet gelanceerd.

De Falcon 9-raket werd rond 4.30 uur Nederlandse tijd vanuit de Amerikaanse staat Florida gelanceerd met de eerste zestig satellieten, van elk 227 kilo, aan boord.

Met de lancering van de kunstmanen maakt SpaceX zich op voor de aanleg van het zogenoemde Starlink-netwerk. Daarmee wil het bedrijf internetverbindingen aanbieden aan betalende klanten wereldwijd. Ondernemer Elon Musk, de directeur van het ruimtevaartbedrijf, zegt Starlink als een belangrijke nieuwe inkomstenbron te zien.

De inkomsten uit het internetaanbod moeten bijdragen aan de ontwikkelingen van een nieuw ruimtevoertuig dat betalende klanten naar de maan, en later naar Mars, moet laten vliegen.

Het Starlink-netwerk heeft tot nu toe alleen in de Verenigde Staten een vergunning om te opereren. Bovendien zijn minimaal 420 satellieten nodig om de eerste verbindingen te kunnen aanbieden. SpaceX is van plan om later dit jaar of volgend jaar zijn eerste klanten te benaderen.

Naast SpaceX werken onder meer de satellietbedrijven OneWeb, dat in februari zijn eigen netwerk van satellieten heeft gelanceerd, LeoSat Enterprises en Telesat aan vergelijkbare plannen.