WASHINGTON - Simpelweg lopen met een speciale rugzak kan voldoende energie opwekken om een mobiele telefoon, mp3-speler, GPS en andere apparatuur op te laden. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De op- en neergaande beweging van het lichaam bij het lopen kan worden gebruikt om een generator in een rugzak aan te drijven. Om flink wat energie op te wekken moet de rugzak wel zwaar worden beladen. Voor 7 watt aan elektriciteit moet een wandelende energiecentrale 38 kilo meedragen.

Voedsel

Met die hoeveelheid elektriciteit kunnen tegelijkertijd een mobiele telefoon, een mp3-speler, een elektronische agenda, een GPS en een nachtkijker worden opgeladen. De hoeveelheid energie die de loper in de vorm van voedsel moet investeren, is volgens de onderzoekers beduidend minder dan de hoeveelheid die hij nodig zou hebben om het gewicht van reserveaccu's mee te dragen.

Bij het lopen gaat de heup bij elke stap vijf centimeter omhoog en omlaag. Als de loper een rugzak draagt, maakt die dezelfde beweging. Door een generator in het frame in te bouwen kan hij energie opwekken. De generator werkt op een manier die vergelijkbaar is met een opwindbare radio of een knijpkat.