GRONINGEN/BRUSSEL - Baby's krijgen al voor hun geboorte via de navelstreng riskante chemische stoffen binnen. Het gaat om stoffen van producten als schoonmaakmiddelen, vinyl, parfum en plastic, die de ontwikkeling van organen kunnen aantasten. Onderzoekers hebben hier lage concentraties van aangetroffen in het bloed van navelstrengen. Maar er is geen acuut gevaar voor de kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek dat is verricht in opdracht van Greenpeace Nederland en het Wereld Natuur Fonds Europa. Het bloed van navelstrengen van 27 kinderen en het bloed van 42 moeders in het Academisch Ziekenhuis Groningen zijn door TNO onderzocht op acht gevaarlijke stoffen, zo is donderdag bekendgemaakt.

Ophoping

Greenpeace waarschuwt voor de ophoping van stoffen die hormoonverstorend kunnen werken, zoals broomhoudende vlamvertragers, weekmakers uit bijvoorbeeld vinyl, bisfenol a uit babyflesjes en cd's. Die stoffen hopen zich op in vetweefsel en zijn zeer moeilijk afbreekbaar.

Uit eerder onderzoek van Greenpeace Nederland bleek al dat bij volwassenen hogere concentraties van deze stoffen aanwezig zijn. Volgens Greenpeace duidt dat erop dat mensen gedurende hun leven steeds meer van deze stoffen in hun lichaam 'verzamelen'. "Het is schokkend dat de stoffen in het lichaam zitten, zeker bij de prille start als de baby het kwetsbaarst is", zegt Helen Perivier, gifdeskundige van Greenpeace International.

Testplicht

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat de chemische industrie snel ermee moet ophouden de stoffen te gebruiken. "De industrie zegt dat het deze stoffen goed onder controle heeft. Maar hoe komen ze dan in ongeboren baby's terecht?", zei WNF-campagnedirecteur Karl Wagner.

De organisaties hebben hun hoop gevestigd op een Europese testplicht voor tienduizenden oude chemische stoffen. Het Europees Parlement en de EU-landen beslissen dit najaar over de zogeheten REACH-richtlijn voor dat omvangrijke onderzoek.