Onderzoekers in Duitsland zijn erin geslaagd om organen doorschijnend te maken. De techniek die zij hiervoor gebruikten zou weleens baanbrekend kunnen zijn voor het printen van organen die geschikt zijn voor transplantatie.

De wetenschappers van de Ludwig Maximilians Universiteit in München ontwikkelden een speciaal oplosmiddel om organen zoals hersenen en nieren transparant te maken.

Vervolgens scanden ze het orgaan met behulp van lasers in een microscoop. Op die manier wisten zij de volledige structuur, inclusief bloedvaten, cel voor cel bloot te leggen.

Met behulp van deze blauwdruk printten zij eerst de structuur van een orgaan. Daarna vulden de onderzoekers de 3D-printer met stamcellen en injecteerden ze die in het omhulsel.

'Nieuwe stap voorwaarts' voor 3D-printen van organen

Hoewel 3D-printen al langer wordt gebruikt om onderdelen van organen te produceren, is de nieuwste ontwikkeling volgens hoofdonderzoeker en neurowetenschapper Ali Erturk een "nieuwe stap voorwaarts voor 3D-printen in de medische wereld".

Tot nu toe ontbrak het 3D-geprinte organen aan gedetailleerde cellulaire structuren, omdat deze gebaseerd waren op afbeeldingen van CT- of MRI-scanners.

"In doorschijnende organen kunnen we zien waar elke afzonderlijke cel zich bevindt", zegt Erturk. "Met behulp van 3D-bioprinten kunnen we dit daarna exact namaken. Daarom geloof ik dat we nu voor het eerst dicht bij het maken van een echt menselijk orgaan zijn", aldus de Turkse wetenschapper.

Binnen vijf tot tien jaar proeven op mensen

Het onderzoeksteam hoopt met de nieuwe techniek binnen twee of drie jaar eerst een alvleesklier te printen. Daarna hopen zij binnen vijf à zes jaar ook een nier te maken.

De onderzoekers zullen de geprinte organen eerst op dieren testen om te zien of zij dit overleven. Als dat een succes is, hopen de wetenschappers binnen vijf tot tien jaar te beginnen met proeven op mensen.