InSight, de Marslander van NASA, heeft op 6 april voor het eerst een beving gedetecteerd op de rode planeet. De Franse ruimtevaartorganisatie CNES heeft dit dinsdag bekendgemaakt. De waarneming is echter wel te klein om verder onderzoek mogelijk te maken.

De beving is op de 128e dag van de missie gedetecteerd door de seismograaf aan boord van de InSight. Het meetinstrument wordt beheerd door de CNES. Het is de eerste keer dat er op Mars eventuele bevingen worden gemeten.

Hoewel onderzoekers ervan uitgaan dat de beving afkomstig is uit het binnenste van Mars, moet dit nog bevestigd worden. Er bestaat namelijk ook een kans dat het bijvoorbeeld een effect van wind is.

CNES meldt echter dat de trilling vergelijkbaar is met bevingen die eerder op de maan zijn gedetecteerd tijdens Apollo-missies. Als het daadwerkelijk gaat om een ondergrondse beving, dan is het de eerste keer dat de InSight dit heeft waargenomen op Mars.

Seismograaf wordt beschermd door wind- en temperatuurschild

De InSight-missie landde op 26 november 2018 succesvol op Mars. De Marslander heeft verschillende meetinstrumenten aan boord om grondonderzoek uit te voeren.

Naast de seismograaf, die onder een wind- en temperatuurschild staat, heeft de Marslander ook zonnepanelen aan boord en een camera die panoramabeelden kan maken.

Daarnaast beschikt de Marslander nog over een warmtesonde die door middel van grondboringen meet hoe hitte wordt uitgestoten vanaf de kern van de planeet.

Zo stelt marslander InSight zichzelf op
103
Zo stelt marslander InSight zichzelf op