Twee soorten schimmels die amfibieën doden, zijn verantwoordelijk voor de grootste massa-extinctie van fauna op aarde die tot nu toe is aangetoond. En de mens is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor deze catastrofe.

De biologische ziekteverwekkers hebben in de afgelopen vijftig jaar een massale sterfte onder kikkers, padden en salamanders veroorzaakt. Negentig soorten zijn sindsdien uitgestorven door de schimmels, schrijft de BBC.

Een groep wetenschappers is nu met een rapport naar buiten gekomen, waarin staat dat deze ziekteverwekkers de biodiversiteit wereldwijd meer hebben beschadigd dan welke andere geregistreerde ziekte dan ook, meldt National Geographic.

De schimmels zijn verspreid over zestig landen. Australië, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika zijn het hardst geraakt door de fungi, die vaak onbedoeld door mensen zijn verspreid. "Mensen verplaatsen planten en dieren over de hele wereld, in een steeds hoger tempo. Zo introduceren ze biologische ziekteverwekkers in nieuwe gebieden", zegt een onderzoeker van het rapport.

Een beter diergezondheidsbeleid bij globalisatie en strengere restricties op de handel in wilde dieren zijn dringend nodig om verdere uitsterving van de dieren te voorkomen, zeggen de wetenschappers.

Twee schimmels zijn verantwoordelijk voor afname van 501 soorten

Drie decennia geleden merkten wetenschappers op dat amfibieën wereldwijd uitstierven. Een van de schimmels, genaamd Batrachochytrium dendrobatidis, bleek de grootste boosdoener te zijn. De huid van de amfibieën wordt door deze fungus langzaam opgegeten, terwijl ze nog leven.

Door Batrachochytrium dendrobatidis zijn negentig soorten amfibieën uitgestorven, en van 124 soorten is nog maar 10 procent over.

In het rapport van de wetenschappers komt een tweede aanverwante schimmel naar voren; Batrachochytrium salamandrivorans. Samen zijn de schimmels verantwoordelijk voor de afname van minstens 501 soorten amfibieën.